Over Mark Stienen & Referenties

In 2015 ben ik gestart als zelfstandig adviseur. Na een mooie periode van twintig jaar in loondienst in een zakelijke omgeving werd mij duidelijk dat ik op een andere, meer persoonlijke, manier toegevoegde waarde wil leveren.

Daarmee startte ik in 2013 toen ik als vrijwilliger aan de slag ging; als Bestuursvoorzitter van de school van mijn kinderen. Het werd me duidelijk dat ik niet afhankelijk ben van een betrekking in loondienst om iets toe te voegen. Het is ongelooflijk wat ik allemaal heb ontvangen nadat ik ben gaan geven. Vanaf 2015 was de tijd rijp om als zelfstandig ondernemer een persoonlijke bijdrage te leveren.

Mijn interesses liggen op het gebied van persoonlijke bewustwording en leiderschap en in het verlengde daarvan organisatie ontwikkeling.

Kort CV

1995 – 1999 : Advocaat bij BarentsKrans in Den Haag

1999 – 2006 : Deloitte (Expat Manager, Hoofd Recruitment, Senior HR manager, projectmanager en verbindingsofficier met de Ondernemingsraad)

2006 – 2015 : Rabobank (Senior HR business partner, Management Talentontwikkeling tbv Directies en Raden van Commissarissen en begeleider van het interne cultuurprogramma)

2015 – heden : Zelfstandig adviseur (ervaringen hieronder)

Mijn missie

Ik ben een Bruggenbouwer; ik breng mensen en hun belangen bij elkaar en een individu breng ik dichter bij zichzelf.

Bruggen verbinden werelden en mensen. Als mens heb ik veel van de wereld gezien en door mijn ervaringen heb ik mezelf kunnen ontwikkelen tot bruggenbouwer.

Het is mijn ambitie om door gewoon mezelf te zijn mensen en belangen aan elkaar te verbinden. Daarmee maak ik het stukje wereld waar ik invloed op kan uitoefenen een beetje mooier. Wat ik mensen om me heen gun is dat zij (nog beter) leren om te kiezen en te communiceren vanuit hun gevoel, hun eigen waarden, behoeften en competenties.

Ik help mensen hierbij door hen een spiegel voor te houden in het hier en nu en hen waar mogelijk verder te helpen door het inbrengen van eigen persoonlijke ervaringen.

Ervaringen als zelfstandig adviseur

Binnen de profit sector:

 • Facilitator/adviseur bij cultuurtrainingen in samenwerking met mijn partners van Ownpower.
 • Coach en intervisiebegeleider bij verschillende Leiderschapsprogramma’s Rabobank.
 • Coach bij BarentsKrans Advocaten in Den Haag
 • Begeleider/coach bij een (internationale) leiderschapswandeling voor ING op de Azoren.
 • Trainer & coach bij TalentFirst in Amsterdam
 • Rabobank; trainen van een lokale ondernemingsraad. Over het in het in hun kracht blijven als individu en als raad.

Binnen de non-profitsector:

 • Onafhankelijk voorzitter van de plaatsingsadviescommissie van de reorganisatie van RUD Zeeland en BCMR in Schiedam.
 • Namens de werkgever lid van de plaatsingscommissie bij de reorganisatie van de gemeente Maassluis
 • Coach/adviseur/teamdynamics bij de Gemeente Leiden.
 • Adviseur van de Ondernemingsraad van de Gemeentelijke Werkorganisatie SED (Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland).
 • namens de werkgever Gemeente Katwijk lid van de plaatsingscommissie bij de reorganisatie van de gemeente.
 • Dagvoorzitter bij de Conferentie van Servicepunt71 en de gemeenten Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest en Zoeterwoude.
 • Werkgroep voorzitter Personeel van de HLTsamen organisatie die de ambtelijke fusie heeft voorbereid van drie gemeenten (Hillegom, Lisse en Teylingen).
 • Werkgroep voorzitter Communicatie van de HLTsamen organisatie. Onderdeel van deze rol was het produceren van instructievideo’s voor de nieuwe organisatie.
 • Opzetten en uitvoeren van MD programma bij de werkorganisatie HLTsamen. Het begeleiden van de directie en de nieuwe leidinggevenden bij de opstartfase van HLTsamen.
 • Coaching en begeleiding van de afdelingen Communicatie, Juridische zaken en Personeelszaken binnen de gemeente Teylingen. Deze gemeente maakte zich in 2016 klaar voor een ambtelijke fusie.
 • Spreker op een medisch congres van Meander Ziekenhuis Amersfoort over persoonlijke ontwikkeling en leiderschap. Andere sprekers tijdens dit congres waren Bas Haring, hoogleraar en cultureel antropoloog en Arjan Erkel, voormalig medewerker Artsen zonder Grenzen.

NB Verschillende particuliere klanten die ik als coach of adviseur heb bijgestaan.

Referenties

1 Mark heeft in vervolg op de door hem georganiseerde MD-dagen voor het nieuwe leidinggevend kader van HLTsamen in november 2016 een MD-tweedaagse voor het domein Strategie & Projecten georganiseerd.

Mijn ervaring met Mark is, dat hij het vermogen heeft om snel een setting te creëren waarin mensen openstaan voor ontmoeting op een wezenlijk niveau. Hij weet met een groep snel tot “echte” gesprekken te komen om vervolgens tot praktisch bruikbare werkafspraken te komen.

In de voorbereiding van de dagen stelt Mark zich flexibel en meedenkend op, waardoor het programma goed “op maat” is voor het gezelschap. In ons geval werd de wens om een expert op het gebied van strategie uit te nodigen prima ingepast in het programma.

Maaike Pippel, Domeinmanager Strategie &Projecten HLTsamen (werkorganisatie gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen)

2 Mark heb ik leren kennen als een resultaatgerichte en zeer toegankelijke coach. Hij is een prettige en eerlijke gesprekspartner. In coachingsgesprekken combineert Mark op natuurlijke wijze het zakelijke en het persoonlijke. Door zijn eigen werkervaring in het bedrijfsleven weet hij wat er werkelijk speelt op de werkvloer. Ik werk graag met Mark omdat hij analytisch sterk, flexibel en open is.

Suzan van Eeten, Tribe lead Dagelijkse Bankzaken Particulieren at Rabobank

3 Mark heeft mij drie maanden lang intensief begeleid bij het scherp krijgen van mijn persoonlijke drijfveren. Hij heeft mij enorm geholpen in het verkrijgen van inzicht in het effect van mijn persoonlijke gedrag en communicatiestijlen. Zijn open aanpak met veel ruimte voor aandacht wat voor mij echt belangrijk is heeft hier zeer toe bijgedragen. Mark kan ik dan ook oprecht aanbevelen als een zeer betrokken coach met oprechte interesse en betrokkenheid bij zijn klant!

Benny Moors, Senior Productmanager Beleggen bij ING

4 De afgelopen periode heeft Mark mij geholpen bij het vaststellen van mijn vervolgstappen. Niet alleen in mijn loopbaan. Maar veel meer ook in het besef wie ik ben en wat ik wil als mens. Ik heb Mark als coach leren kennen als iemand die veel van zich zelf geeft zodat er snel een mooie gelijkwaardige relatie ontstaat. Verder luistert Mark goed, geeft hij ruimte en handvatten om na te denken en is hij prima in staat om op de juiste momenten te versnellen. Dit heeft voor mij een mooie mix opgeleverd van confrontaties met mijn gedrag en concrete ondersteuning bij het uitvoeren van directe acties. Mark heeft mij op deze manier een mooie stap verder gebracht in de persoon die ik wil zijn en niet onbelangrijk, het is me gelukt mede door zijn adviezen een andere werkkring te vinden waar ik enorm veel zin in heb.

André van den Bos, inmiddels Business controller bij Schadefonds Geweldsmisdrijven

IMG_7484
Over privé: ik ben geboren in Roermond (1971) en ik woon met Marja in Oegstgeest. We hebben twee kinderen; Jesper (2004) en Elleke (2006). Ik vind het heerlijk om met z’n vieren de wereld te verkennen. Tijdens deze reizen fotografeer ik graag en maak ik films. Verder voetbal ik regelmatig met een paar andere mannen in een park of in een zaaltje.

Meander_Congres
Naast Arjen Erkel en Bas Haring als spreker op het congres van Meander in 2015.